Julkaistu Jätä kommentti

Suodatinmateriaalit

Lampisuodatinmateriaaleja on yleisesti kolme: Mekaaniset, biologiset sekä kemialliset. Hyvä suodatin yhdistelee näitä kaikkia.

Mekaaniset suodattimet keräävät vedestä partikkelit ja suodatustehokkuus on suhteessa silmäkokoon.
Silmäkoko ilmoitetaan usein microneissa (tai mikroni, um) joka tarkoittaa yhtä millimetrin tuhannesosaa. Käytännössä kaikki alle 40 um partikkelit ovat silmälle näkymättömiä.
Bakteerien koot ovat yleensä 0,5-50 micronia, leväsolu halkaisijaltaan 1,5-150 micronia (mutta pituus voi olla suurempi). allassuodattimissa melko yleinen silmäkoko on 200-800 micronia.

Yleisimmät mekaanisen suodattimen materiaalit ovat metalliverkot, vaahtomuovit, villat, matot ja kankaat. Myös hiekka on harrastajien keskuudessa suosittu halvan hintansa vuoksi, vaikka etenkin koi-altaissa se tukkeutuu verrattain helposti. Kuitenkin kaikki mekaaniset suodattimet vaativat myös säännöllistä puhdistusta tai vaihtoa niiden tukkeutuessa suodatetuista partikkeleista. Hienoimmissa kaupallisissa laitteistoissa puhdistus onkin tehty automaattiseksi esimerkiksi painevesisuihkulla tai paineilmalla. Mitä pienempi pinta-ala ja mitä pienempi silmäkoko, sen useammin suodatinta pitää huoltaa. Lampisuodattimissa yleinen huoltoväli on 1-2 viikkoa riippuen vuodenajasta.

Biologiset suodattimet perustuvat bakteeritoimintaan jossa bakteerit hajottavat jätemassan ammoniyhdisteet nitriiteiksi ja nitraateiksi.
Biologinen suodatinmateriaali tarjoaa kasvupinnan bakteereille ja ovat usein joko muovikappaleita, keraamisia tai luonnonkiviä. Myös vaahtomuovit ja matot toimivat kasvualustana bakteereille.
Olennaista biologiselle suodattimelle on bakteerien kasvupinta-ala sekä veden vaihtuminen sen ympärillä. Lisäksi bakteerit tarvitsevat toimiakseen jatkuvasti happea. Hyvä bakteerisuodatin ei tarvitse juurikaan huoltoa.

Kemialliset suodattimet ovat lampisuodatinympäristössä usein zeoliittia, aktiivihiiltä tai fosfaatinpoistokemikaalia.
Aktiivihiili poistaa vedestä väriä ja hajuja, zeoliitti taas puhdistaa vedesä ammoniyhdisteitä. Fosfaatin ja nitriitin poistokemikaalit vähentävät niiden määrää vedessä hilliten levän kasvua.

Esimerkkejä yleisimmistä suodatinmateriaaleista:

Japanilainen matto (japanese matting)

Japanilainen matto on valmistettu muovikuiduista (esim. polyuretaani) ja sitä on helppo leikata sopivan kokoiseksi. Se on pinnaltaan karkeaa ja pysyy siksi hyvin paikoillaan suodattimissa. Tarjoaa myös hyvän kasvualustan bakteereille.
Karkeuden vuoksi se on myös suhteellisen helppo puhdistaa juoksevassa vedessä. Suosituin materiaali kaupallisissa suodattimissa. Vaahtomuoviset ja kankaiset matot ovat parempia mekaanisessa suodatuksessa, mutta tarjoavat vähemmän kasvupintaa bakteereille.

K1 tai Kaldnes

K1 tai Kaldnes on muovista valmistettu neliaukkoinen pelletti joka tarjoaa bakteereille ulkosivuillaan kasvupinnan. Kevyellä ilmastuksella kaldnes on hyvä biologinen suodatin. Kaldnes-media on myös helppo puhdistaa liikuttamalla sitä voimakkaassa vesi- tai ilmavirtauksessa.
Hyvin yleinen materiaali kaupallisissa suodattimissa. Erilaisia kokovariaatioita on esimerkiksi pienempi micro ja 19-aukkoinen K3 tai viisiaukkoinen K5. Suosituin alkuperäisvalmistaja on Evolution Aqua, mutta myös muita on markkinoilla.

Kivet ja biopallot

Suodatinkivimateriaalit ovat huokoisia ja tarjoavat hyvän sekä suuren kasvualustan bakteereille. Samaa ominaisuutta jäljitellään muovisilla tai keraamisilla biopalloilla. Suodatinmateriaali onkin enemmän biologinen kuin mekaaninen jolloin on suositeltavaa käyttää mekaanista suodatinta ennen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *